۷/۲۷
۴۴/۲۴
۷۸/۴۷
ارتفاع تمام دانخوریها باید طوری باشد که لبه دانخوری هم سطح پشت پرنده باشد هنگام استفاده از دانخوریها هیچ گاه بیش از نصف آن را نباید پر شده باشد و برای تشویق به غذا خوردن و جلوگیری از هدر رفتن دان، دانخوری ۳-۴ بار در روز باید پر شود. تحقیقات نشان داده که وقتی دانخوریها را به اندازه یک سوم پر شوند یک درصد غذا هدر خواهد رفت و وقتی دانخوریها دو سوم پر شوند ۱۰ درصد غذا هدر خواهد رفت و در صورتیکه دانخوریها کاملا پر شوند ۳۰ درصد غذا هدر خواهد رفت. بدین منظور ارتفاع سطح دان در دانخوری مزارع مرغ گوشتی جنوب استان تهران در بین سه گروه (ضعیف، متوسط و خوب) مورد بررسی قرار گرفت. ارتفاع سطح دان در دانخوری به سه مورد یک سوم دانخوری، دو سوم دانخوری و کل دانخوری تقسیم گردید. براساس مطالعه صورت گرفته ۹/۲۵ درصد واحدها یک سوم دانخوری، ۵/۲۶ درصد کل دانخوری، ۶/۴۷ درصد دو سوم دانخوری را پر مینمایند. تعداد دانخوری به ازاء هر ۱۰۰ قطعه به ۳ مورد یک عدد، دو عدد، سه عدد و بیشتر تقسیم گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که ۸۲/۳۳ درصد یک عدد، ۲/۲۷ درصد دو عدد، ۹/۸ درصد سه عدد و بیشتر را شامل گردید. به منظور بررسی نحوه مدیریت و نظارت بر اصول کار در مزارع پرورش جوجه گوشتی امکان خالی ماندن دانخوریها بین سه گروه ضعیف، متوسط و خوب مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل ۵/۵۰ درصد امکان خالی ماندن دانخوری در مزارع پروش جوجه گوشتی جنوب استان تهران وجود داشته است و در بین سه گروه خوب، متوسط و ضعیف به ترتیب ۵/۶۲، ۶۹/۵۷ و ۵/۶۲ درصد امکان خالی ماندن دانخوریها وجود داشته است.
تعداد دفعات توزیع دان در مزارع جوجه گوشتی مورد مطالعه در جنوب استان تهران در جدول ۴-۲۰- نشان داده شده است. همانطوریکه مشاهده میشود تعداد دفعات توزیع دان به چهار مورد یک نوبت، دو نوبت و سه نوبت و چهار نوبت در روز تقسیم گردید. براساس مطالعه صورت گرفته از ۳۲ واحد مورد مطالعه ۳ واحد یک نوبت، ۱۷ واحد دو نوبت و ۸ واحد سه نوبت و ۴ واحد چهار نوبت است که به ترتیب۳/۵، ۵/۴۶، ۳۷ و ۴۶/۱۰ درصد است. در مقایسه سه گروه، خوب، متوسط و ضعیف در مجموع سه و چهار نوبت توزیع دان در دانخوریها در مزارع پرورش جوجه گوشتی به ترتیب ۶۶/۶۶،۵۳/۶۱ و۵۰ درصد را شامل گردید.
جدول ۴-۲۰- تعداد دفعات توزیع دان در دانخوری در مزارع پرورش جوجههای گوشتی مورد مطالعه (درصد)
گروه
یک نوبت در روز
دو نوبت در روز
سه نوبت در روز
چهار نوبت در روز
ضعیف
-
۳۰
۳۰
۲۵
متوسط
-
۶۰
۴۰
-
خوب
۱۵
۵۰
۶۷/۴۱
۳۳/۸
کل
۵
۶۶/۴۶
۳۷
۱۱
خرید دان و یا اقلام ونهاده های تهیه دان در واحدها در سه گروه به صورت ۷/۸۷ درصد به صورت دورهای، ۴/۴ درصد به صورت کلی و مورد نیاز کل دوره و۷/۷ درصد به صورت مقطعی و ماهانه صورت میپذیرد و بیش از ۸۵ درصد از مزارع مورد بررسی دان واقلام آن را به صورت فله ای نگهداری مینمایند.
به منظوربررسی شیوه توزیع دان در مزارع پرورش جوجه گوشتی بین سه گروه ضعیف، متوسط و خوب در چهار روش اتوماتیک، حمل با فرغون، توزیع با سطل، حمل با ریلهای مخصوص مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل ۱/۳۹ درصد اتوماتیک، ۳۸ درصد حمل با فرغون، ۱۵ درصد توزیع با سطل و ۸/۳ درصد حمل با ریهای مخصوص در مزارع پروش جوجه گوشتی استان تهران توزیع دان صورت میگیرد. در بین گروه ها گروه خوب ۲۵ درصد به صورت اتوماتیک، ۱۶/۵۴ درصد حمل با فرغون، ۳۳/۸ توزیع با سطل و ۵/۱۲ درصد با ریلهای مخصوص توزیع دان گردید. در بین دو گروه متوسط و ضعیف به ترتیب ۵۲/۲۳ و ۲۵ درصد به صورت اتوماتیک، ۷۸ /۶۰ و ۵/۶۲ درصد حمل با فرغون ۷۵/۱۳ و ۵/۱۲ درصد توزیع با سطل و ۵/۱۲و صفر درصد حمل با ریلهای مخصوص دان توزیع گردیده است.
ضد عفونی دان مورد استفاده نیز در واحدها بین سه گروه ضعیف، متوسط و خوب مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل۴۴/۳۹ عدم ضدعفونی دان،۳۳/۳۸ درصد یکبار ضدعفونی دان تولیدی ۳۳/۸ درصد نیز دوبار و ۸/۱۳ درصد نیز بیش از دوبار ضدعفونی ویا با ترتیبی خاص ویا در زمان های معین وخاص دان را ضد عفونی مینمایند. امکان تغییر نوع دانخوری بر حسب سن نیز در مزارع پرورش جوجه گوشتی بین سه گروه ضعیف، متوسط و خوب مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل در بین سه گروه خوب، متوسط و ضعیف ۱۰۰ درصد امکان تغییر نوع دانخوری ها بر حسب سن پرنده وجود داشته است. امکان تغییر ارتفاع بر حسب سن نیز در مزارع پرورش جوجه گوشتی بین سه گروه ضعیف، متوسط و خوب مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل در بین سه گروه خوب، متوسط و ضعیف ۱۰۰ درصد امکان تغییر نوع دانخوری ها بر حسب سن پرنده وجود داشته است.